POSTÜR TEDAVİSİ
Postür, organizmanın yerçekimine karşı koymak, dik duruşunu devam ettirmek, dış güçlere direnmek, boşluktaki hareketlerini dengelemek ve sağlamlaştırmak üzere bir dizi otomatik işleme organize olmasıdır. Bunu eksteroseptörler, proprioseptörler ve üst merkezleri kullanarak gerçekleştirir.
Kaslar, fazik ve tonik aktivite gösterir. Fazik aktivite, volonter, bilinçli hareketleri yaptırır. Tonik aktivite bilinçsiz aktivitedir ve postürü korur. Postüral aktivite tamamen bilinçsiz ve otomatiktir. Kalıtım, alışkanlıklar, depresyon gibi duygusal durumlar postürü etkiler. İnsanda olduğu gibi bipedal olmak çok gelişmiş bir sinir sistemi gerektirir. Ancak beraberinde postüral sorunlara da neden olmaktadır.
Postüral sistemi oluşturan temel ögeler vizüel enformasyon, vestibuler enformasyon, temporo-mandibuler enformasyon, eksternal okulomotor kas enformasyonu, ayak mekanoreseptörleri, muskulo-artiküler proprioseptif afferentler ve polisensoryal visseral enformasyonlardır.
Statik ve dinamik problemler kas iskelet sisteminde kompresyon, distraksiyon, rotasyon ve aşınmaya sebep olurlar. Servikalji, dorsalji, lumbalji, başağrısı, vertigo, periferik eklem ağrıları, tendinit, kısa bacak, hallux valgus gibi semptomlar verir. Depresyonların %50 sinden, lomber ağrıların % 80 inden, skolyozların % 20 sinden postüral sistem patolojileri sorumlu tutulmuştur.
Depresyon ve diğer psikolojik problemler gözden, ayakta dururken vertigo hissi vestibuler sistemden, spinal ve artiküler ağrılar ayak patolojilerinden kaynaklanır.
Postür bozukluklarının tedavisi, çocukluk yaşlarında çok daha kolay olmasına rağmen yetişkinlerde yerleşen patolojiler nedeniyle zorlaşmaktadır. Ancak düzenli yapılan yoga, pilates ve Tai-Chi gibi egzersizlerin yanında auriküloterapi ve aurikülomedisin reseptörleri düzelterek kalıcı bir tedavi sağlamaktadır.